mere glæde af dit møbel

I denne video viser Dan, hvordan man enkelt og simpelt behandler et træbord fra DKU Living ved kun at bruge det, som der medfølger i plejesættet >>>

 

Det er flot med et unikt plankebord til hjemmet. For at få glæde af dit nye plankebord så længe som muligt er det en god idé at sørge for at holde det ved lige. Derfor er der her en vejledning i at vedligeholde plankeborde bedst muligt.

Et olieret plankebord bør vedligeholdes to til fire gange årligt. Det afhænger dog af, under hvilke forhold plankebordet står. Fx er direkte sollys, gulvvarme, luftfugtighed og brændeovn afgørende for, at det skal olieres oftere.
Ved brændeovn skal der i vinterperioden holdes øje med varmeretningen hen mod plankebordet, og ved gulvvarme skal der holdes øje med undersiden af plankebordet. Hvis man ikke er opmærksom på dette, kan der med tiden komme revner, fordi træet udtørrer. Man undgår udtørringen ved at vedligeholde træet med olie.

Behandling af over- og underside

Her er det ideelt at anvende DKU Livings selvhærdende olie, som kan købes hos DKU. Denne olie har en kraftig indtrængningsevne, som gør den velegnet til alle træsorter. Træet vil stå med en livfuld mættet glød, der fremhæver træets struktur. Fladerne bliver smuds- og vandafvisende. Olien kan benyttes indendørs og på områder, der anvendes til fødevarer, spiseborde, køkkenborde osv.

  1. Overfladen slibes med korn 240-600. Jo højere korn, jo finere bliver overfladen. Der skal slibes med årerne i træet, og slib kun let til overfladen bliver blød og glat. Derefter tørres slibestøvet af med en klud, viskestykke eller lignende. Det er også muligt at købe en slibesvamp hos DKU.
  2. Olien påføres med klud, svamp eller pensel. Hvis der kommer tørre pletter, påføres ekstra olie på disse områder. Træet er mættet, når det stopper med at suge olie til sig. Husk også at oliere undersiden, men denne behøver nødvendigvis ikke at blive slebet først.
  3. Efter 20 minutter tørres det overskydende olie af med papir, klud eller andet sugende materiale. Hvis det overskydende olie ikke tørres af, vil der dannes en fedtet og klistret overflade.
  4. Alt efter hvilken olie man bruger, kan klude papir og andet være selvantændende. Dette er dog ikke tilfældet med DKU’s egen olie, og derfor kan du sagtens smide klude eller papir direkte i skraldespanden, hvis du har brugt DKU’s olie. Hvis du har brugt en anden olie, lægges klude og papir i en pose med vand. Vandet hældes fra, og der bindes en knude på posen, så indholdet forholder sig vådt. Herefter kan posen smides i skraldespanden.